Защо мухълът се появява в къщата? Как да направите почистване на мазе

Със сигурност много хора се сблъскват с мухъл, особено тези, които живеят на приземния или последния етаж на жилищна сграда и тогава трябва да се помисли за почистване на мазе. Това е често срещан проблем. Как можете да се отървете от мухъла, разберете в следващите редове.

Причината, поради която мухълът се появява

Мухълът се появява, когато има много влага, когато навън е валял дъжд или сняг, например.

Мухълът в мазетата е в резултат на многото тръби от канализацията, които минават през коридорите му. Много често има и течове, а и трудната приветливост на тези пространства допринася всичко това да се случва.

Как да предотвратим мухълът в мазетата

За да се справите доколкото е възможно с мухъл в мазетата е добре да направите почистване на мазе. Колкото по-организирани и по-малко затрупани са пространствата ви, толкова по-проветриво ще е. Все пак да не забравяме и факта, че мухъл се натрупва по ъгли, зад мебели и други струпани предмети. С почистване на мазето от всичко излишно ще сте решили голяма част от проблема с влагата и ще може да поддържате терените по-чисти и хигиенично здравословни.

Как да предотвратим мухълът в къщата

Мухълът в жилището, както вече споменахме много пъти се дължи на влагата от прането. Прекомерната влага, обаче се получава и когато сушим дрехи вкъщи. За съжаление нямаме голям избор, когато дните са по-студени, навън вали сняг или дъжд, така че трябва да сушим дрехите си на закрито. Но къде и как правим това има голямо значение, тъй като може значително да допринесе за появата на мухъл в дома.

Според специалистите в дома има места, където никога не трябва да слагаме мокрите си дрехи. По правило става дума за дървени врати или дървени парапети.

Освен това друго нещо, което не трябва да правите е да закачате дрехите си да съхнат на непроветриво място. Влажните предмети, поставени на тези места, могат да причинят мухъл и често да повредят самите врати и парапети.

Не окачвайте мокро пране в къщата в тези зони

Дървените врати и парапети не са единствените места, където не трябва да поставяте прането да се суши. Много хора ги слагат на радиатори, но не е много добра практика.

Относно мухъла, сушенето на дрехи върху радиатори също трябва да се избягва. Сушенето на дрехи върху радиатори ще задържи влагата по стените ви, насърчавайки развитието на мухъл.

В такива случаи се препоръчва използването на сушилня или влагоуловител. Въпреки че не е съвсем евтино, мухълът в крайна сметка ще ви струва повече за поддръжка. Освен това ще се отрази и на вашето здраве.

За да намалите влажността, която идва от сушенето на дрехи на закрито, използвайте изсушител или отворете прозорец, когато можете, докато дрехите се сушат на стелаж.

Scroll to Top