10 фантастични съвета за почистване на апартамент с боклук

Дори почистването да не е любимото ви занимание, резултатите винаги оправдават усилията. Чувството, че си изпълнил дълга си, когато всичко около теб блести, не може да бъде заменено с абсолютно нищо.

10 фантастични съвета, за почистване на апартамент с боклук и поддържане на дома идеално чист

Събрахме някои от най-добрите съвети, които могат да ви помогнат да направите всичко да блести. Ако въпреки това имате нещо излишно, което трябва да бъде изхвърлено, винаги може да планирате почистване на апартамент с боклук.

1. Как да дадем нов живот на една маса

Смесете ½ чаша оцет с ½ чаша зехтин, потопете кърпа в сместа и избършете дървото. Драскотините изчезват напълно и повърхността ще изглежда като нова.

2. Избелване на възглавниците

Смесете 1 чаша препарат за пране, 1 чаша препарат за съдомиялна машина, 1 чаша белина, ½ чаша боракс и добавете много гореща вода.

3. Как да почистите килера

Смесете 1 супена лъжица растително масло с 2 супени лъжици бакпулвер. Сместа се нанася, върху четка или кърпа за почистване на шкафа.

4. Почистване на кранове или душ

Отървете се от натрупания варовик, върху кранове или душове с помощта на оцет. Обикновено са достатъчни 20 минути. Ако варовикът продължава, увийте слушалката на душа в найлонова торбичка и я оставете за още един час. След това я измийте добре.

5. Ютията на помощ

Покрийте дъската за гладене с хартия и поръсете с фина сол. Включете ютията и я настройте на максимална топлина. Уверете се, че функцията за пара е изключена и че в ютията няма вода.

Внимателно разтрийте нагрятата ютия, върху солта. Всички повърхностни замърсявания ще изчезнат бързо и лесно.

6. Чугунен тиган

Ще ви трябва препарат за почистване на плотове и ръкавици, торби за боклук и оцет. Намажете стария чугунен тиган с дебел слой препарат. За да сте сигурни, че няма да изсъхне, поставете го в торба за боклук и я завържете здраво. Оставете тигана в торбата за 1-2 дни, след което изплакнете препарата.

След това нанесете още един слой от същата течност и го поставете отново в плътно завързана торба за един ден. След това измийте мръсотията с гореща вода. Сега накиснете тигана в смес от топла вода и оцет (1 чаша вода, 1 чаша оцет) за един час и изтъркайте повърхността с тампон за почистване. Оставете тигана да изсъхне. Загрейте фурната на 250°C и сложете тавата в нея за час.

После внимателно извадете горещия тиган и го намажете със зехтин навсякъде. Нагорещеният метал ще поеме необходимото количество масло, след което може да избършете остатъка с чиста суха кърпа и да поставите тавата отново във фурната – този път обърната. След 15 минути се изважда, избърсва се с кърпа и се връща във фурната за още 15 минути. Повторете процеса още два пъти.

7. Мухъл и мръсотия в банята

Вземете малко памук и направете от него малки топчета с диаметър около един сантиметър. Накиснете ги в белина, поставете ги на ръба на ваната и ги оставете да престоят една нощ. На сутринта отстранете останалата плесен с четка за зъби.

8. Почистване на решетката на печката

Може да почистите мазнината от решетката на печката с помощта на амоняк. Поставете скарата в найлонов плик и добавете две до три супени лъжици амоняк. Оставете за 12 часа, след което изплакнете.

9. Прибори за хранене

Лесно е да почистите приборите за хранене с помощта на вряла вода, алуминиево фолио и сол. Застелете купа или мивка с фолио и поставете всички прибори. Добавете вряла вода, сол и ги оставете за 30 минути. Тогава приборите за хранене ще бъдат чисти!

10. Микрофибърни дивани

Този тип мебели изискват специални грижи. Може да използвате алкохол и бяла гъба, за да се отървете от всички петна, които се появяват с времето. Навлажнете петното с гъба, напоена със спирт, оставете да изсъхне и след това изтъркайте мястото старателно с четка.

Източник: https://www.izvozva.bg

Scroll to Top