Дивата градина – неформален стил на дизайн и почистване на терени

Дивата градина е неформален стил на дизайн, който е идеален за селска градина. Той може да осигури и уединено убежище в центъра на града. Този тип дизайн насърчава дивата природа да посещава и дори да гнезди във вашата градина, като ви доближава до природата. Всичко това ще допринесе хармонията и ще ви отпуска.

Дивата градина – кои растения да избирате

В дивата градина, след като се направили почистване на терени, може да засадите много интересни цветя. Много от тях са срещани по време на преходите ви из поляните или горите или култивирани от древни времена в селските градини. Тези растения имат естествен, приятен външен вид и ако ги подберете, според нуждите им на растеж, ще се впишат идеално във всеки ъгъл на градината, независимо дали е на слънце, на сянка или на прекалено влажно място.

Растения, подходящи за дивата градина

Такива са храсти като дрян, дрян, бъз, летен люляк, катерушки като бръшлян, клематис, луда и орлови нокти, цветя като миши опашки. Сред тях има сортове с пъстри цветове! – Хедър (Sedum spectabile), седум (Alchemilla vulgaris или mollis), коприва (Lamium и Coleus), лавандула и много други.

Дивата градина трябва да има неформален план, с много извити линии, с бразди с неправилна форма, с дифузни контури. Що се отнася до градивните елементи, те трябва да са направени от естествени, рустикални материали като клинкер, тухла, плочи от естествен камък, дърво и чакъл.

Още елементи за декорация:

Метал или стъкло също могат да се използват в аранжировки, вдъхновени от съвременността. Те обаче, по такъв начин не трябва да ви бъркат, че общият вид да е ефирен, създавайки впечатление за безтегловност.

Проектиране и моделиране

За да начертаете плана на градината, първо начертайте главните пътеки и пространството за терасата, след което оставете растенията да растат свободно.

Пътеките могат да бъдат положени с фин чакъл, който ще подчертае дивата красота на растенията, докато вътрешният двор може да е павиран с настилка или неправилни гранитни плочи.

В дивата градина моравата ще бъде покрита с римски стил, където трева е примесена с малки цветя. В райони, където трафикът не е много интензивен, по моравата могат да се засадят и луковици на пролетни цветя като маргаритки, кокичета и нарциси. Те могат да бъдат изцяло окосени заедно с тревата едва през май, поне две седмици, след като е преминал последният цвят.

Източник на съвети: ИЗВОЗВА.СОМ

Scroll to Top