5 начина да улесните почистването на апартамента си

За да не забавите и без това неприятния процес на почистване, използвайте тези съвети

Никой не харесва процеса на почистване на апартамент, но е необходимо да го правите периодично. В същото време, ако искате да ограничите разходите за труд и да сведете до минимум времето може да го сторите. Как можете да почистите апартамент бързо и ефективно, запазвайки силата и доброто си настроение?

Започнете отдясно

Започнете почистването от стаите и коридора. Тези стаи обикновено не се използват толкова активно, поради което са по-малко замърсени. След като приключите в коридора, преминете към кухнята. Ако работи прекалено много, всички повърхности могат да бъдат предварително обработени с почистващ препарат, така че ще спестите време и усилия. Чистотата в банята и тоалетната трябва да се извършва на последно място. По време на почистването многократно ще събирате и източвате вода, изплаквате парцали и т.н. Ако започнете с банята, тоалетната, мивката и евентуално подът ще трябва да се мият отново.

Без разсейване

Често самите ние изкуствено забавяме процеса на почистване, разсейвайки се от други дейности: четене на книга, с която току-що сме се разпрашили, гледане на интересна програма, телефонно обаждане, лека закуска … По този начин ние се опитваме да се забавляваме нещата, защото почистването е скучно занимание. В резултат това отнема цял ден и всичките ни сили. За да предотвратите това, не се разсейвайте. Определете си зона за почистване и задайте таймер, който ще ви връща в реалността на всеки 10-15 минути, ако внезапно направите грешно нещо.

Следвайте времето

Почистването на стаите и коридора отнема около час, кухнята – 40 минути. Още 30 минути са необходими за подреждане на банята. Тоест за 2,5 часа можете да завършите пълно почистване на апартамент, ако следвате плана и времето.

Отгоре надолу

Друг прост съвет, който ще ви спести време и усилия е да почистите стаята отгоре надолу. Трябва да започнете с корнизи, горни рафтове и полилеи, като постепенно преминете към шкафове, офис оборудване, скринове, маси, дивани и фотьойли. Прахосмукирането на килима и почистването на пода са задачи, които винаги се правят последни. В крайна сметка иначе прахът и дребните отпадъци от горните рафтове и мебелите гарантирано ще попаднат на пода, принуждавайки ви да изчистите всичко отново. Следвайки принципа отгоре надолу, можете да завършите почистването половин час или час по-бързо, тъй като не е необходимо да вършите една и съща работа няколко пъти.

Изберете правилния парцал

Най-важният инструмент за почистване е парцал. Ние не обръщаме дължимото внимание на това и по този начин усложняваме живота си. Друг добър помощник е микрофибърът. Той ще е най-много от полза за кухнята. Освен това ще ви трябва изкуствен велурен плат. Той поема най-добре влагата. Не използвайте парцали от нежелани дрехи, марля, стари кърпи за почистване. Всички тези материали не измиват добре повърхностите и оставят ивици и влакна, които ще трябва да се почистват отново.

И накрая, още един съвет: сменяйте водата и изплаквайте парцалите по-често. Това просто правило ще ви позволи да постигнете перфектна чистота и да намалите времето за почистване. И това е точно това, от което се нуждаете.

Ако почистването на апартамент не се е превърнало в любимия ви занимание, не е нужно да отделяте много време за него в губейки енергия. Задайте таймер, за да контролирате времето и да не се разсейвате, започнете от стаите, постепенно преминавайки към коридора, кухнята, банята. Измийте подовете последно. Още по-добре, потърсете онлайн услуги за почистване на апартамент. Те ще са ви от полза и за изнасяне на всичко излишно.

Scroll to Top