Тук ще намерите всичко за домашните хлебарки

Домашните хлебарки са видове хлебарки, живеещи в непосредствена близост до човек, в апартамент или в частна къща. Любимото място на домашната хлебарка е банята и, разбира се, кухнята, богата на изобилие от храна. Тези термофилни, влаголюбиви и много подвижни домашни насекоми са предимно нощни.

Домашни хлебарки

Родината им е Южна Азия, през 18 век е пренесена в Европа и Северна Америка, където се размножава широко. Когато температурата падне под -5 C °, насекомото умира, следователно в студен северен климат домашната хлебарка може да оцелее само в целогодишно отопляеми помещения.

Ето и подробно описание на домашните хлебарки

Общото описание на домашните хлебарки е това, че те са: неприятни на външен вид, имат плоско, овално тяло. Главата е триъгълна или кордирана, обърната надолу с отвора на устата и покрита с щитовидна преднота. Коремът е удължен. Очите са големи. Мустаците са дълги, настръхнали. Правени крака, обикновено с 5-членни крака. Шини със силни шипове. Органите на устата се грижат, имат силни челюсти, изпъстрени с хитинови зъби. Размерът на домашна хлебарка е от 4 мм. дължина до 3,5 см (и повече).

Какво ядат хлебарки в апартамента

Домашните хлебарки се хранят с каквото и да било, но основно с отломки от човешка храна и ако има недостиг, могат да ядат растения, хартия, лепило, сапун и много други, в т. ч. да хапят човек (кожи, нокти, мигли). При липса на храна, хлебарки хапят не само хора, но и домашни любимци.

Какво ядат хлебарки в кухнята

В кухнята насекомите ядат всичко, същото като вас и мен: месо, зеленчуци, хляб, плодове, захар. Но те развалят храната повече, отколкото я ядат. Благодарение на специалната си структура, устата на хлебарка може да яде всичко. Стомахът има силни мускули и остри плочи – мелни камъни, които смилат грубата храна.

Видове хлебарки в апартамента

На Земята има повече от 5000 вида хлебарки. Повечето живеят сред природата, но някои са се приспособили към домашните условия и не живеят зле, дори в нашите апартаменти и къщи.

Червена хлебарка

Червената хлебарка, известна още като Прусак (от латинското Blattella germanica), е насекомо с кафяв нюанс и тъмни ивици от дорсалната страна. Възрастният достига 10-16 мм. Хлебарката има крила, но не може да лети. Падайки от височина, тя активно размахва крилете си, което й помага да кацне тихо. Прусаците могат да се видят в кухнята, в килера, във вентилационната система – там, където има остатъци от храна. По време на размножителния период женската снася 30-40 яйца в яйцеклетката (капсула, в която с помощта на замразения пенест протеинов материал яйцата се държат в изправено положение на два или няколко реда). За целия период на живот от 20-30 седмици, тя депозира от 4 до 9 такива едеми. Женските хлебарки се различават от мъжките по малко по-плътна физика и къс корем. Като цяло те изглеждат малко по-големи и по-масивни.

Черен бръмбар

Черна хлебарка (Blatta orientalis) – има черно-кафяв цвят с метален блясък, достига 18-50 мм дължина. Елитрата на мъжа е дълга, малко по-къса от корема, при женската те са къси, не достигат до основата на корема. Инкубацията на яйца може да отнеме от няколко дни до година. Ларвите растат много бавно, а развитието им отнема до 4 години.

Американска хлебарка

Американската хлебарка (на латински Periplaneta americana) е лъскаво червено или шоколадово кафяво насекомо, дълго 35-50 мм. Крилата на мъжкия се простират отвъд края на корема с 4-8 мм и затова изглеждат по-дълги от женските. През целия си живот женска може да снася от 15 до 90 оотека, всяка от които съдържа 14-16 яйца. Американските хлебарки могат да летят. Както всички хлебарки, този вид е всеяден. Те също се хранят с мъртви насекоми.

Източник: ПРЕВЕНТА.БГ

Scroll to Top