История на Рококо стила и прилагането му в модерния дом

За първи път фантазията за украсяване на стая в по-различен от познатия до тогава стил се появила в дните на Луи XV и бързо се разпространи от Франция в останалата част на Европа. Днес познат като самостоятелен стил за интериора Рококо е достоен опонент на популярният барок.

За създател на стила се смята Жан-Луи-Ърнест-Мейсониер. За основа и нова посока той работи, с формата на мида.

Дори името на дизайн на френски звучи като «rocaille», което в превод значи декоративна черупка.

Рококо и бароко в интериора, разбира се, имат общи характеристики. Съществуват и известни, видими разлики. От Китай до Европа започнат да се внасят фин порцелан, в домовете на аристокрацията са добавяни фини картини, малък басейн с рибки и саксии за цветя с цъфтящи орхидеи.

Разберете за услуги на фирми от следните адрес:

Цени за почистване на апартаменти: http://www.depo.bg/ceni;

Почистване на жилища: http://evro5.com/firma-apartament-sofia;

Сондажи и сондиране на вода: http://evrosonda.com/sonda-za-voda-podpochveni-vodi.

Какво представляват мебелите в стил Рококо

Основната разлика между стила на предшествениците е избягване на правите линии. Ето защо, в стил рококо мебелите от барок се отличават с елегантни криви линии:

Специално място е заето в украсата от бронзови плочи. Дървената повърхност е полирана и покрита с цветен лак. В завършек се добавя бронзова украса. Дърворезба рядко се използва;  Типично за мебелите в този стил е комбинацията от скрин и бюро с вградени чекмеджета. Мебелите са украсени често с декоративни елементи., които присъстват в маси, столове и огледала, специални шкафове за документи, таблици и табуретки;

В Рококо стилът още са присъщи, меките кресла с извити крака, канапе, фотьойл, диван с висока табла; Меката мебел трябва да бъде възможно най-комфортна и адаптирана за спокойствие и наслада;

Рококо мебелите са изработвани от червено дърво, липа, орех. Използват се тапицерии от брокат, кадифе, кожа. Това ги прави, подходящи за спалня и други стаи в дома; Обемистите предмети и мебели не съответстват със стила. Дивани, столове, шкафове трябва да са малки и крехки на външен вид. Използването в модерен интериор придава автентичност и неповторимост на стила рококо. Той украсява апартамента, но не бива да се смесва с всички нюанси по едно и също време. В противен случай, стаята ще изглежда по-скоро като складовите помещения на музей. Това е от решаващо значение за начина, по който ще изглежда в изобилието на декориране и на тесни помещения.

 

 

 

 

Scroll to Top