Видове машини за селското стопанство

За първична обработка на почвата се използва плугове и култиватори. Тези машини се справят с почвата на дълбочина от 30 cm.

В райони с висока ветрова ерозия се прилагат и по-специфични методи за обработка на земята. В този случай, повърхността намалява скоростта на вятъра, в резултат на почвата не се извършва далеч от областта. Борба срещу плевелите се използват няколко различни части за трктори при оран:

Машините за оран са разделени в две подгрупи:

  1. Машини за основна обработка на почвата
  2. Машини за повърхностна обработка на почвата

Плугове

В нашата област за основните оран са използвани и снегорините. Те разхлабват почвата и обръщат резервоара, за да се запечатат плевелите.

Машината оре

Когато повърхността на даден процес на обработка на почвата е на дълбочина до 18 см. За да се изпълни тази обработка няколко вида машини, всяка машина е въвеждана в дестинация. Прилагат се следните видове машини.

Култиватори

Има два вида на култиватори: за плътна обработка на почвата и между ред на почвата. Те са предназначени за разрохкване на почвата (12-18 см) и изрязване на плевели корени.

Ролки

Валякът се използват за уплътняване на горния почвен слой след сеитбата, изравняване на повърхността, унищожаване на бучки, понякога се използва за притъпкване преди засяване.

Брани

Браните са предназначени за разрохкване на почвата, унищожаване на почвената кора, разбиване на буци, дърпане на плевели и изравняване на повърхността на полето. Има два вида брани: зъби и диск. Печати бранните зъби: BZSS-1 , BZTS-1, 0,6-BPO, BSO-4. Марките на дискови брани: БТД-3  и по-модерна дискова брана – Harrow PM 3.

Scroll to Top