Учените са намерили начин да се подобри качеството на съня

От всички страни чуваме, че е необходимо, за да получаваме достатъчно сън. И в същото време – сто рецепти, за най-добрият начин да заспим. Да „броим овце“ е стара мъдрост, която се приема, че подобрява качеството на съня. Нека обаче видим, кое още може да ни помогне:

Продукти, които подсилват съня

Като правило, в следобедните часове, хората, които през нощта не получават достатъчно сън, имат понижена концентрация. Приемът на кафе не е най-правилното, но тъмен шоколад може да е много по-ефективен в този случай. Той не само помага да се концентрираме, но също така намалява налягането. От медицинска гледна точка Кофеинът е класически психомоторна стимулант. Той има свойството да стимулира нервната система, намалява чувството на умора, повишава умствената дейност и може да прогони съня. Кофеинът се съдържа не само в кафе, но също така, черен или зелен чай, който също е „приятен“.

Учените са намерили начин да се подобри качеството на съня

Швейцарски учени провеждат експеримент и открили как да се повиши качеството на съня.

Не е тайна, че екраните на мобилните устройства, синя светлина потиска процеса на производството на мелатонин – хормонът, който помага да заспите. В изследването са участвали 13 тийнейджъри. В продължение на една седмица с напредването на вечерта те трябвало да ползват тонирани стъкла с оранжеви лещи. Тези очила блокирали сините екрани на различни устройства.

Тийнейджъри посочили, че това помогнало да спят повече и да лягат по-рано. По-ранни изследвания също показват, че очилата с лещи от кехлибар увеличили качеството на съня. Но тези с жълти лещи не са предвидени да блокират ултравиолетовите лъчи.

Опасностите, които крият телефони с тъч, екрани и таблети са много. Лекарите предупреждават хората многократно. Дерматолози от Обединеното кралство провели изследване, в което може да се „хване“ всяка модерна джаджа  това как допринася за човешкото преждевременно стареене, включително да кара кожата да е по-увиснала.

 

 

 

 

 

Scroll to Top