Седалки и стелки за автомобили – компактност и удобства в две думи

Казват, че комфортът по време на пътуване зависи не само от марката автомобил, но и от нейните седалки. Ако е вярно това, предлагаме ви заедно да надникнем в най-добрите тактики, факти и твърдения, без да се налага сами да търсим обяснение. Не трябва да има подходяща конструкция. Поне не е задължително. Това правило важи в пълна сила за седалката на водача.

За разлика от останалите пътници, той не може да сменя позата си, затова и неговата седалка, трябва да е максимално удобна. При дълги разстояния, неудобствата могат да са причина за пътен инцидент. За да не се оказва влияние над шофирането, а и ако водачът усеща повече от дискомфорт, то добре е да си осигури  за следващия път.

В последните години конструкторите обръщат внимание не само на седалки за автомобили, но и на автомобилни стелки.

Казват, че анатомичните седалки били най-подходящ вариант, а съвременният човек е облагодетелстван от такива. Не е за подценяване и факта, че колкото и комфортна и компактна да е измислена дадена седалка или стелка, тя не може на 100% да се съобрази с всички рискове, които могат да съществуват на пътя.

Ето, защо за средна височина се приема с ръст 1,70 см и маса 70 кг. Наред с това се има предвид, че височината и структурата на човешкото тяло са плаващи величини. Затова и се изработват в различен размер.

Разпространението в миналото създава предни седалки по едни стандартни начини. Едно от нещата, които трябва да се вземат предвид е качеството и компактността на автомобила. Ето, защо седалки и стелки трябва да отговарят на удобства за сядане и ставане. От важност е и тапицерията. Такава не бива да мачка дрехите, да служи за опра на гърба, да създава предпоставка за по-твърда или по-мека позиция, както и отдалечаване или доближаване, както и сваляне в тип легло или повдигане. При съвременните автомобили седалките лесно могат да бъдат трансформирани в легла. Това и още много екстри правят колите днес практични и удобни, дори за повече престои не само за път.

Scroll to Top