5 новинки, за които не знаеш

Много от нещата остават необяснима загадка, а за други отговорите са едва ли не под носа ни. В света, в който живеем днес малко са необяснимите неща, въпреки това има стотици любопитни факти, за които е добре човек ежедневно да се информира. Ето и 5 новинки, за които не знаеш:

Уличният музикант – в Лондон има редица закони свързани с музикантите свирещи по улиците. Сред най-впечатляващите са: гайдари да не свирят по улиците, защото звукът на музикалните им инструменти е силен и нарушаващ спокойствието. На пианистите не се разрешава да свирят на улицата, защото музикалните инструменти заемат много място. На музиканти, които умеят само 20-43 парчета се нарежда да ги изсвирят и да си вървят, за да не омръзва повторението. Лондонските музиканти от своя страна подават своите оплаквания към властите на реда, за това, че на мимове и магьосници им се издават много повече разрешителни за работа на улицата, отколкото на тях самите.

Хормон на любовта – хормонът отделян от неврохипофизата се нарича окстоцин и е типичен при бозайниците. Той се отделя в хипоталамуса. Ролята му не е само да възпроизвежда, но и социалната идентификация, поведение, доверие, емпатия.

Куче-доктор – учените установили, че пчели, плодови мухи и кучета могат да надушат туморен рак. В изследванията учените се насочили към кучетата, като по-надежден източник, според чиито нос да разработят електронен такъв

Миещата мечка – от най-нови проучвания се оказва, че миещите мечки са социални личности и страдат от самота, ако са самци. Така в Австрия и Германия със закон е установено, ако някои гражданин иска да отглежда миеща мечка за домашен любимец, то трябва да си вземе два екземпляра.

Обществото на мравките – колко важно е разпределението на труда в света на животните. Мравките са едни от обитателите на планетата, от които можем да научим много. В мравешкото общество всяка мравка има своя роля и изпълнява задълженията си стриктно. Така едни от мравките известни като работници доставят хранителни вещества в мравуняка, а други, които постоянно обайват мравешката дупка, складират доставките. По този начин мравешкият екип прави нектар, които се съхранява за неблагоприятните дни от годината.

Scroll to Top