10 начина да се справим със сухата коса

При първа среща няколко са нещата, които правят огромно впечатление на другата страна. Към тях се отнасят очи, усмивка и коса. И докато над цвета на очите не можем да повлияваме, а за устата се грижим с добра хигиена, то и косата има своите нужди. Ако страдате от прекалено изтощена, накъсваща се коса или окапване на косата, то добре е да научите за някои естествени тактики, които всеки може да приложи в ежедневието:

Нека косата съхне естествено след като излезете от банята, увийте косата си в памучна хавлиена кърпа. Хавлиени кърпи, често са изработени от плат, който е много груб и вредна за косата, а това води до накъсване на косъма или разделянето му. Избягвайте ресане на косата, докато е мокра. Това може да я направи чуплива и слаба. Използвайте само широк гребен по възможност дървен.

Опитайте се да не използвате сешоар. Здравата коса не реагира добре на топлина. Косата може да се справя с топлинните щети, но не я подлагайте често на подобно третиране. Ако трябва да използвате сешоара, изсушете косата с помощта на степен за най-ниска температура и ограничете използването на сешоар, веднъж седмично.

Ако се къпете, преди да лягате за сън, навийте коса в кок и оставете да изсъхне на естествен въздух през нощта. Косата ви трябва да е суха на сутринта.

Не мийте косата си прекалено много. Четка за косата стимулира фоликулите, което стимулира растежа, но миенето твърде много и твърде често, ще доведе до увреждане на кичурите коса, което от своя страна води до накъсване и цъфтящите краища.

Подстригвайте косата си редовно. Най-добрият начин да се отървете от цъфтежите е да го правите сами. Вземете някои ножици за коса и атакувайте разцеплението около 0,6 см над разделянето. Много жени с перфектна коса отрязват цъфтящите краища на всеки 6-8 седмици.

Оформете косата си по естествен начин, сведете до минимум стайлинг щети.

Избягвайте къдрене, кримпване, изправяне, къдрене, изрусяване или многократно боядисване на косата.

Не използвайте гумени ластички за коса. Гумени ленти изтръгват косъма от фоликулата.

Стилове като плитчици или стегнати конски опашки могат да причини увреждане на корените и да стресирт фоликулите.

Боядисване и третиране на косата може да отнеме много от естествената и красота. Хората, които избират натурални бои не страдат от проблеми със суха, повредена или окапваща коса.

Ако все пак се боядисват косата си, опитайте се да го всеки от време на време.

Хранете се здравословно. Дайте на косата си нужното количество витамини. Тъй като косата е направена от протеини, добавете ги в балансираната си диета. Вмъкнете в храненията пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Здравословната диета ще осигури на коса всичко необходимо, за да изглежда и да се чувства добре.

Уверете се, че можете да получите много витамин С. Този витамин укрепва косата. Желязото помага за транспорт на кислород до кръвоносните съдове, цинкът спомага косата да расте, а омега-3 мастни киселини правят косата здрави.

Премахнете стрес от живота си. Физически и психически ще запазите косата си и ще дадете възможност тя да се разгърне в пълния си потенциал. Стресът може да доведе до загуба на коса, така че се опитайте да го ограничите или преодолеете. Това включва дори здрави емоционални изживявания като: йога, колоездене, медитация, упражнения, плуване.

Scroll to Top