Най-добрият начин за поддържане на теглото

Загубата на тегло е само половината от битката – за много хора и по-голямо предизвикателство за други в дългосрочен план. Съществува обаче една тайна формула за успех? За да разберете за нея ви предлагаме да надникнете на живо сред съветите на експерти в търсене на най-добрите проучвания по темата:

След диета е съвсем обичайно за хората да възвърнат някои и друг килограм. Предизвикателството е в това, че тялото може да се адаптира и му е нужно време, за преминаване от един хранителен режим към изцяло нов. Специалистите съветват да приемете диетата си за начин на живот и така не само ще запазите постигнатите килограми, но и ще живеете балансирано и здравословно.

Изградете и упражнявайте хранителните навици за успешно поддържане на теглото:

Защо е толкова трудно да се запази теглото за дълго?

Истината е, че, ако искате да запазите теглото, картите са подредени срещу вас: Вашият мозък и тялото са трудно адаптивни към загубените килограми. Това, съчетано с изобилието на високо-калорични храни. След като сте загубили тегло, метаболизма също се забавя, изгарят се по-малко калории, отколкото преди това. Това се случва, защото мозъкът и сетивата съхраняват мастните депа и изпращат сигнали до мускулите, за да станат по-ефективни.

В действителност, хората, които са загубили 10% от теглото си всъщност трябва да ядат 20 на сто по-малко калории, след като достигнат новата телесна маса.

Например, след загуба на тегло, апетита се увеличава, което кара хората да ядат повече, за да се чувствате сити и да консумират по-високо калорични храни. Областите на мозъка, участват активно в усвояването на всяка хапка. Така вие сте създали най-добрия възможен сценарий, за да си възвърнете загубеното тегло.

Физиологични фактори, които поддържат теглото и карат човек да се ориентира към високо-калорични храни биха били полезни, когато хората са ловували или е трябвало да преживяват дълги периоди на глад. Днес всеко е така достъпно и на една ръка разстояние, че на никой не са му нужните тежки, мазни и прекалено богати порции храна.

Колко упражнение ви е необходимо?

Когато се опитвате да отслабнете, диетата е най-важният фактор, но когато се опитвате да се поддържа загубено тегло, упражнения става най-важният фактор.

Ако извършвате по-енергична дейност, като бягане, рутинно упражнение или физическо натоварване, то не бива да е по-малко от 35 до 45 минути на ден.

Има ли определени храни за запазване на теглото?

Няма никаква „магическа“ диета за поддържане на загубата на тегло. Контролът на теглото е в някои последователни хранителни навици, които могат да бъдат полезни; консумиране на нискокалорични и нискомаслени храни. Като цяло, специалистите по отслабване съветват да се приемат по 1380 калории на ден, с 29% от калориите, идващи от мазнините. За мъже това трябва да са около 420 калории повече на ден, отколкото при жените, средно.

Ако искате да постигнете желаните резултати изключете възможно най-много всички видове „модифицираните храни“.

Scroll to Top